Hoe duur is NL rijbewijs vergeleken met andere landen?

Wist je dat je het goedkoopste rijbewijs in India kunt halen, en het duurste in Noorwegen. Het Nederlandse rijbewijs zit niet bij de goedkoopste rijbewijzen, maar wordt wereldwijd in de meeste landen geaccepteerd door onze gedegen rijopleidingen. 

Dat bewijzen we dagelijks bij LesDirect Autorijschool / Driving school! We zetten hieronder de kosten per land op een rijtje.

Nederland

In Nederland kost het behalen van een rijbewijs gemiddeld 2.450 euro (prijzen in 2017), volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten 2017.

Daarbij kwam men tot een gemiddelde van 38,2 lesuren die samen zo’n 1.750 euro kosten.

Verder rekende het CBR met zo’n 700 euro (prijzen 2017) aan overige kosten die betaald moeten worden voor examens, theorieopleiding en dergelijke. Dit komt redelijk overeen met het gemiddelde dat wij realiseren bij Autorijschool LesDirect als presteren wij nog steeds beter dan dit gemiddelde door onze gestructureerde lessen volgens R.I.S.-methode.  

Wereldwijd zijn er grote verschillen in de kosten voor het halen van een rijbewijs. In sommige landen kost een rijbewijs bijna niks, terwijl je in andere landen een vermogen moet neertellen.

Er zijn geen kant-en-klare standaarden voor het behalen van een rijbewijs. Zowel de moeilijkheidsgraad als de kosten kunnen per land sterk verschillen. In de landen met een goede lesopleiding zijn ongeveer een werkweek aan lesuren en trainingen vereist. Je kunt het ook zo bekijken: waar kun je nog een volledige vakopleiding voor een goed erkend en ook nog eens potentieel gevaarlijk beroep in slechts 40 uur - één werkweek dus - krijgen? Nou, eigenlijk nergens toch! Bovendien worden de theorieopledingen in Nederland door vakmensen gegeven: zie ook Theorie College Nederland

Business Insider verzamelde van 20 landen de kosten van een rijbewijs en wij rekenden die met huidige wisselkoers met prijzen van 2017 om naar euro’s.

Bekijk hieronder wat de kosten zijn voor een rijbewijs in twintig landen. En hou in het achterhoofd dat je in Nederland gemiddeld 2.450 euro (prijzen 2017) betaalt. 

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten variëren de kosten van omgerekend 30 tot 1100 euro.

Unites states roads

De kosten voor het behalen van een rijbewijs verschillen aanzienlijk per staat. Wel moeten alle Amerikanen een gelijksoortige procedure doorlopen.

Tieners kunnen al vanaf hun vijftiende jaar een ‘leerling-vergunning’ aanvragen als ze de test daarvoor goed doorstaan. Hiermee mogen ze een beperkt aantal uren rijden met een beperkt aantal passagiers. Als ze zestien zijn mogen ze opgaan voor een echt rijbewijs.

Canada

In Canada betaal je voor een rijbewijs omgerekend zo’n 117 euro.

Net als in de VS moeten Canadezen een aantal testen doen, voordat ze een rijbewijs kunnen krijgen. Zo moeten onder andere hun gezichtsvermogen testen, een kennistoets doen en twee wegexamens afleggen. Dit proces kan maar liefst tot 24 maanden in beslag nemen. Canadezen kunnen opgaan voor een rijbewijs vanaf hun zestiende jaar.

Rusland

Een Russisch rijbewijs kost ongeveer 34 euro.

Russia roads

Het Russische Tsarenrijk was een van de eerste landen waar een rijbewijs werd ingevoerd. De eerste rijbewijzen werden uitgegeven in 1900. Om een rijbewijs te behalen moeten Russen maar liefst 130 lesuren volgen en 56 uur rijlessen doen.

VK

De minimale kosten voor het behalen van een rijbewijs in het Verenigd Koninkrijk bedragen omgerekend 1.640 euro.

In het VK kan je voor je rijbewijs opgaan vanaf het zeventiende levensjaar.

India

Een rijbewijs kost in India omgerekend meestal slechts 2,77 euro.

India roads

Pas na de Motor Vehicles Act van 1988 waren bestuurders van auto’s in India verplicht een rijbewijs te hebben voor het rijden in de openbare ruimte. De bestuurder moeten op z’n minst 16 jaar zijn voor een leerling-rijbewijs en 18 jaar voor een permanent rijbewijs.

Spanje

Rijbewijzen in Spanje kosten tussen 750 en 2.100 euro.

In Spanje moeten tieners minstens 18 jaar zijn voordat ze zelfstandig een auto mogen besturen.

Frankrijk

In Frankrijk betaal je voor een rijbewijs ongeveer 1.450 euro.

France roads

In Frankrijk zijn slechts een beperkt aantal rij-examens per jaar. Deze examens worden gevuld door de rijscholen, die streng selecteren op de toelating. Een rijbewijs in Frankrijk bemachtigen is moeilijk en kan zo’n twee jaar duren.

Duitsland

De kosten voor een rijbewijs in Duitsland liggen tussen 2.200 en 3.400 euro.

Duitsland is een van de moeilijkste landen ter wereld om voor een rijbewijs op te gaan. Een van de vereisten is bijvoorbeeld een acht uur durende cursus eerstehulp. Voor alle 30 meerkeuzevragen op het theorie-examen kunnen in tegenstelling tot Nederland meerdere antwoorden juist zijn. Er zijn technische vragen over auto’s en vragen over verkeersregels.

China

Rijbewijzen in China kosten omgerekend ongeveer 95 euro. Om een rijbewijs te krijgen in China moet je minsten 18 jaar oud zijn. De kosten variëren enorm per deelstaat.

China roads

Australië

In Australië kost een rijbewijs circa 140 euro. Beginnende autobestuurders in Australië moeten drie fasen doorlopen om een permanent rijbewijs te bemachtigen, maar dit kan verschillen tussen staten (net als de kosten). In New South Wales is het leerproces over vier jaar uitgesmeerd om veilig rijden te promoten.

Mexico

In Mexico betaal je voor een rijbewijs ongeveer 45 euro.

Tot maart 2018 was Mexico-Stad een van de weinige steden waar je rijgeschiktheid niet perse getest hoefde te worden. Nu moeten aspirant bestuurders een rijexamen afleggen voordat ze een rijbewijs kunnen krijgen.

Ierland

In Ierland ben je zeker 700 euro kwijt aan een rijbewijs.

Ireland roads

In Ierland kan je je rijbewijs halen vanaf je zeventiende jaar.

Brazilië

In Brazilië lopen de kosten voor een rijbewijs uiteen van omgerekend 220 tot 370 euro.

In Brazilië moet je 18 jaar of ouder zijn om een rijbewijs te kunnen halen. Eerst moet je een dictee-examen afleggen om te bewijzen dat je kan lezen. Daarna mogen aspirant-bestuurders de gebruikelijke theorie- en praktijktesten afleggen.

Argentinië

Een rijbewijs in Argentinië kost ongeveer 117 euro.

Bijna iedereen rijdt in Argentinië, omdat het zo’n groot uitgestrekt land is en veel plaatsen zijn alleen per auto te bereiken. Maar de procedure om aan een rijbewijs te komen is vrij eenvoudig.

Denemarken

In Denemarken kost een rijbewijs maar liefst 2.350 euro.

De procedure om een rijbewijs te bemachtigen in Denemarken is vrij standaard. De kosten zijn inclusief theorielessen, een theorie-examen, rijlessen en een rij-examen.

Zweden

In Zweden lopen de kosten voor een rijbewijs uiteen van omgerekend 400 tot 1.650 euro.

Sweden roads

De prijs voor een Zweeds rijbewijs is afhankelijk van het aantal lessen dat een aspirant-bestuurder nodig heeft en de prijs van de rijschool. De kosten zijn hoger in steden dan op het platteland. Maar dat ligt voor de hand.

Noorwegen

In Noorwegen moet je zo’n 3.400 euro neerleggen voor een rijbewijs.

De kosten voor een Noors rijbewijs zijn bijzonder hoog. Niet vanwege het rijbewijs zelf, maar vanwege de intensieve verplichte training. Daarom is Noorwegen een van de duurste landen ter wereld om een rijbewijs te bemachtigen.

Saudi Arabië

Een rijbewijs in Saudi Arabië kost pakweg 57 euro. Tot 24 juni 2018 mochten vrouwen in Saudi Arabië niet autorijden. Nu wel maar vrouwen moeten meer betalen voor een rijbewijs dan mannen. Vrouwen betalen ongeveer 4 tot 8 keer meer dan mannen.

Italië

In Italië kost een rijbewijs slechts 138 euro. Dit is bijna het goedkoopste in Europa. Helaas staan de Italianen niet bekend om hun goede rijstijl.

Italy roads

Italië heeft prachtige wegen die autorijden de moeite waard maken. Vanaf 18 jaar kan je je rijbewijs halen.

Thailand

In Thailand kost een rijbewijs ook niet veel, circa 25 euro. Aspirant-bestuurders moeten in Thailand minstens 18 jaar zijn. Een Thais rijbewijs is geldig in de tien landen van de ASEAN, een samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Vietnam, Singapore en Maleisië.

Je ziet dat de kosten van een rijbewijs veel schelen van elkaar in de wereld. Echter een goede rijopleiding betaalt zich direct terug in veiliger kunnen rijden en minder schadegevallen tijdens je rijloopbaan.  Immers op ongelukken zit niemand, ook je medeweggebruikers niet, te wachten.

Bron: CBR